skip to Main Content

Važnost zdrave probave

Hranu i pića koja konzumiramo tijekom dana tijelo ne može odmah iskoristiti, nego se sve što pojedemo i popijemo da bismo dobili potrebne hranjive tvari mora razgraditi u probavnom sustavu. Takav učinkovit sustav sastoji se većinom o0d mnogo organskih sustava koji imaju važne uloge u našoj probavi i njenom procesu.

Što je zapravo probava i kako funkcionira? Naime, to je proces kojim se hrana, tekućina i sve konzumirano, razgrađuju na više manjih dijelova. Na taj se način stvaraju nutrijenti koje će tijelo iskoristiti kao izvor neophodnih mikronutrijenata i energije. Neprobavljeni sastojci hrane, stanice iz probavnog sustava te uglavnom one stare, kao i manja količina vode izlučuju se iz tijela u obliku stolice.

Upravo je zbog tog razloga održavanje probavnog sustava zdravim izrazito važno. Zdrav probavni sustav uvelike smanjuje vjerojatnost i rizik pojave različitih probavnih smetnji kao što su proljev, zatvor ili nadutost. Također olakšava redovito uklanjanje štetnih tvari iz organizma.

Dobra probava presudna je kod očuvanja zdravlja. Nadutost i zatvor veliki su problemi i ukoliko bolujemo od njih, ne možemo kvalitetno obavljati svakodnevne aktivnosti koje bismo inače obavljali bez ikakvih većih problema. Uravnotežena probava ne postiže se odmah i preko noći, ali je itekako ubrzan njen učinak pridržavate li se nekoliko važnih pravila.

Pokušajte u svoju prehranu uvrstiti što više voća i povrća. Prosječna količina trebala bi iznositi 5 do 10 porcija tjedno. Svakog dana potrebno je pojesti barem jednu porciju voća i povrća kako biste ubrzali svoj metabolizam. Ukoliko je on brz i radi pravilno, nećete imati probavnih smetnji.

Unosite u svoj organizam velike količine tekućine, najradije vam preporučujemo vodu. Dvije, tri litre na dan optimalna su količina koj biste trebali konzumirati. Vaše će tijelo tako biti hidratizirano, a hrana će se lakše i brže probavljati. Što se tiče vježbanja, bavite se tjelesnom aktivnošću minimalno 20 minuta dnevno.

Back To Top