skip to Main Content

Regulacija stolice pomoću magnezija

Od apstinencije, odnosno zatvora boluje sve veći broj žena i muškaraca. Ovaj je problem vrlo proširen i uglavnom postaje samo veći na putovanjima. Promjena prebivališta, mjesta, temperature, vremenskih prilika i klime samo dodatno rezultiraju neujednačenim radom metabolizma te crijeva. Ukoliko je metabolizam usporen i ne radi pravilno, dolazi do probavnih smetnji poput zatvora, proljeva, nadutosti i bolova u dijelu trbuha.

Magnezij je odličan lijek protiv zatvora, djeluje kao prirodni laksativ, omogućuje opuštanje stijenke crijeva na pravilan način te uspostavlja normalan rad samih crijeva. Tijelo će zadržavati vodu u debelom crijevu, zbog čega će sama stolica biti mekša i lakše probavljiva.

Uzimanje magnezija ne izaziva nikakvu ovisnost zbog čega se preporučuje i djeci, trudnicama, baš kao i starijim osobama koje najčešće pate od problema sa stolicom. Najbolje je uzimati magnezij prije samog odlaska na spavanje kako bi tijelo imalo dovoljno vremena probaviti ga.

Magnezij naše tijelo gubi svakodnevno, najčešće putem znojenja i probave, a kako ga samostalno ne možemo stvoriti primorani smo uzimati ga iz drugih izvora. Neophodno je da ga redovito osiguramo pravilnom prehranom, a hrana koja sadrži magnezij zaista je brojna.

Najviše ga ima u bademima, orasima, lješnjacima i ostalim orašastim plodovima. Oni su važni za naše zdravlje, sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina. One su itekako važne za pravilan rad mozga, krvožilnog sustava i redovitu probavu.

Osim kod orašastih plodova, magnezij možemo naći u zelenom povrću bogatom vlaknima, antioksidansima, zatim ribi te crvenom mesu. Iako je magnezij zdrav i svima nama izrazito potreban, kod njegove se konzumacije ne smije pretjerivati.

Ako niste obožavatelj ove hrane, magnezij možete uzimati i u tabletama. Može imati nuspojave dođe li u dodir sa drugim ljekovima, pa se prije konzumiranja svakako konzultirajte sa svojim osobnim liječnikom. On će vam zatim dati daljnje upute i preporučiti najbolji način uzimanja magnezija.

Back To Top